Winterslaap & Drachten 11 t/m 14 mei 2017

Eindelijk was het weer zover, de winter is voorbij en Taz mag zich weer gaan bewijzen op de baan.

Taz had alleen een iets te lekkere winterslaap gehad en wilde echt nog niet wakker worden. 🙁

Peet en Hans hebben hem toch even flink wakker geschud en na flink wat weekenden sleutelen en afstellen was het toch gelukt: Taz zaagde weer lekker…

Opladen en weer lekker naar huis, je nieuwe huis welteverstaan. (de meeste weten inmiddels wel dat er ingebroken was in de loods en we er daarom uitgezet zijn, en we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe plek.)

Eenmaal daar aangekomen bleek alleen dat we vergeten waren wat in de tank te stoppen en Taz dus niet meer wilde starten 🙁 Mona heeft nu mega arm spieren van het sturen en Hans en Suzan hebben hun kracht training gehad met Taz naar binnen duwen…

Afijn alles geregeld!

11 mei was het dan zover, drachten was dit weekend, boodschappen gedaan, alle spullen ingeladen en op weg naar Friesland.

Daar aangekomen wilde de Pick up niet lekker blijven lopen (shit, na al dat sleutelen) dus de kap weer eraf en weer aan de klus. Alles nagekeken, gecontroleerd en nog wilde het niet zoals het moest… Laatste optie; de kleppen stellen… die bleken allemaal te strak te staan…

Okay, 2 dagen sleutelen maar een auto die helemaal top liep mocht/kon zaterdag dan eindelijk de baan op… tussen de regenbuien door (want het blijft drachten, natuurlijk) Pro ET naar voren. En daar gingen we…… lekkere burn out neer gezet en weg….. 10.65 opgegeven en reden een 10.88 op zich nette tijd maar zou sneller moeten kunnen is de ervaring, onderbuik gevoel…

Nog even stond ik (Mona) na te kletsen in de pits tot ik een gil kreeg van Mark Vergunst (wedstrijdleider): Moon, Hans is stuk hij start niet meer je moet hem van achteren gaan halen…. SHIT!!!!!!

Okay actie! naar Mike Hollaar gerend en hulp gevraagd om met zijn golfkar hans naar voren te kunnen trekken…
Bij de tent de kap weer eraf en alles checken… euvel was snel gevonden: de schroeven van de verdeelkap zaten er niet in (stomstomstom) lagen zelfs nog in de rand van het motorblok…
okay alles weer nakijken en controleren en morgen een nieuwe dag.

Zondag weer de oproep van Pro ET en weer gingen we naar voren (meer dan 2 uur wachten aan de zijkant, hier gaan we echt verandering in brengen) en daar gingen we weer. Weer een mooie burnout maar halverwege de baan mega veel rook en geglibber…. MAAR Hans reed door (dan gaat het goed denk je) maar helaas niets was minder waar…. de ontsteking was helemaal los gekomen en had alle olie er uit gegooid, dit is op de achterbanden gekomen en maakte een oil down van bijna de hele racebaan :(:(:(:(:(:(:(:( mega balen!!!! we staan al zo lang te wachten en dan gebeurd dit. Onze welgemeende excuses aan alle racers die nu nog langer moesten wachten terwijl ze ook zo graag de baan op wilde…

Voor Taz de 1e oil down in 20 jaar en hopelijk de laatste!!!

Voor nu weer alles opknappen en ons klaar maken voor de volgende race in drachten.

tot gauw!